Geef de toekomst een dosis Ruigoord

GNN#1: Geef de toekomst een dosis Ruigoord

Na al het slechte nieuws van afgelopen maanden, komt de samenleving weer een beetje op gang. Ook de klanten van Mailcamp doen hun best om hun zaak weer op te starten. Vaak met creatieve initiatieven die misschien ook wel de exit-strategie van jouw organisatie kunnen inspireren. Goed nieuws dus, dat we graag met je willen delen. Samen komen we er wel uit!

In deze eerste editie van onze Goed Nieuws Nieuwsbrief gaan we het hebben over kunstenaarsdorp Ruigoord. We praten we met Ruben Lodeizen, die als voorzitter van Stichting Landjuweel verantwoordelijk is voor de vele culturele evenementen die het dorp al jaren organiseert.

Wat is Ruigoord en wat doen jullie?

Ruigoord is een culturele vrijhaven onder de rook van Amsterdam. In 1972 werd het dorp  gekraakt door een groep kunstenaars die wisten te voorkomen dat het werd afgebroken. In 2000 kreeg Ruigoord een legale status als atelierdorp, waarna de kunstenaars er niet meer mochten wonen. Door al bijna een halve eeuw het dorp open te stellen voor vele culturele evenementen en vieringen, is Ruigoord uitgegroeid tot een cultureel begrip in Nederland en omstreken.

Wat was de impact van Corona op Ruigoord?

Eigenlijk was het voor de atelierhouders heerlijk rustig. Er vlogen opeens geen bezoekers meer langs en geen vliegtuigen meer over. Er was meer tijd voor onderling contact en om aan de tuintjes en huisjes te klussen. Ondertussen mist het dorp Ruigoord zijn culturele evenementen. Natuurlijk merken we het financieel als de inkomsten uit evenementen wegvallen. We waren van plan om met die inkomsten de kerk te restaureren en meer groen aan te planten, dit ter ere van ons 50-jarig bestaan. Daarnaast merken we ook dat dit voor onze trouwe bezoekers een tijd was van culturele verarming. Zij zijn voor hun sociaal leven deels afhankelijk van onze evenementen die opeens waren weggevallen.

Welke initiatieven zijn jullie gestart om met die impact om te gaan?

Om onze evenementen toch te kunnen delen met onze trouwe bezoekers, experimenteren we momenteel met live streams. Zo kon je onlangs ons poëziefestival Vurige Tongen via streaming video meemaken. Ook zijn we aan het uitzoeken of we hier een terras mogen neerzetten zodat we toch weer wat bezoekers kunnen verwelkomen. Legaal gezien zijn we natuurlijk een beetje uitzonderlijk geval, dus uitsluitsel van de Gemeente laat nog op zich wachten. En om de broodnodige restauratie van de kerk te kunnen bekostigen ondanks de inkomstenderving uit geannuleerde evenementen, zijn we een crowdfunding-campagne gestart: Geef de toekomst een dosis Ruigoord.

Hoe kunnen wij jullie daarbij helpen?   

Uiteraard kunnen jullie doneren aan deze crowdfunding-campagne. Wie ons financieel steunt of Vriend van Ruigoord wordt, kan daar veel moois voor terugkrijgen: originele werken van kunstenaars uit het dorp, voorrang op toegang voor onze evenementen, onze kerk als trouwlocatie of een inspirerend bedrijfsuitje naar ons atelierdorp. Je kan onze campagne ook steunen door die te delen met je vrienden en andere gelijkgestemden die cultuur belangrijk vinden. Neem ze vooral ook eens mee naar Ruigoord als we weer open zijn. Want de vrijheid die van Ruigoord uitgaat, moet je eigenlijk zelf komen proeven.

Ruigoord

Willen jullie zelf nog iets kwijt?

We hebben ons weer eens gerealiseerd hoe belangrijk het is dat er in het overgereguleerde Nederland toch plekken bestaan zoals Ruigoord. Want ons gekraakte dorp mag dan gelegaliseerd zijn en zich ook aan regels moeten houden, er is nog steeds veel vrijheid om buiten de lijntjes te kleuren. Voor veel mensen is het een unieke plek in Nederland en zelfs in de wereld. Toen ikzelf als tiener naar Amsterdam kwam, ademde de stad vrijheid. Overal viel wel iets te beleven. Ik kreeg het gevoel dat ik de wereld kon bestormen en alles mogelijk was. De jongeren van nu maken dit gevoel van vrijheid nog maar nauwelijks mee en dat is een groot gemis. In een samenleving moeten we ook in aanraking kunnen komen met het idee dat niet alles voorgekauwd hoeft te worden in regels en voorschriften. En dat niet alles financieel nut hoeft te hebben. Zeker door de toenemende regelzucht kosten sommige zaken ook in Ruigoord nou eenmaal geld, maar geld is geen doel op zich. Het heet niet voor niets een betaalmiddel.

Scroll naar boven